Máté Lachegyi

piano

« Terug

NL

Máté Lachegyi (geboren in 1987 in Vác, Hongarije) behoort tot de meest getalenteerde en originele Hongaarse jazzpianisten in zijn generatie; hij is zeer toegewijd aan het vormen van zijn eigen, onderscheidbare stijl als performer en componist. Zijn opleiding in klassieke muziek duikt vaak op in zijn composities, naast andere elementen van zijn inspiratiebronnen van Hongaarse volksmuziek door barok en romantische klassieke muziek tot Scandinavische jazz en Bartók.

Máté studeerde in 2005 af als jazzpianist aan de Franz Liszt Muziekacademie in Budapest. Momenteel woont hij in Amsterdam, waar hij zijn master’s in jazzpiano voltooide aan het Conservatorium van Amsterdam in 2019. Naast het leiden van zijn eigen trio (ANCOOR) en kwartet is hij betrokken bij verschillende bands en projecten, voornamelijk op het gebied van jazz, maar hij speelt ook klassieke en oude muziek op piano en orgel, en werkt als koorleider. Hij heeft een master in kunstgeschiedenis, gespecialiseerd in barokke en religieuze kunst.

EN

Máté Lachegyi (1987), who graduated from the Jazz Department of the Liszt Academy in Budapest, and completed his masters at the Amsterdam Conservatory, has found his very own path and voice in music. He utilised the inspiration provided by as versatile sources as renaissance vocal polyphonic music, traditional music from his homeland, Hungary, Bartók and 20th/21st-century composers and Scandinavian jazz. According to him, there is always a longing to an idyllic, ideal world in his music, as known from canvasses of romantic painters. Besides leading his own trio and quartet, he is involved in several bands and projects, mainly in the field of jazz, but he also performs classical and early music on piano and organ, and works as a choir leader. He has a master’s degree in art history, specialised in baroque and religious art.

www.matelachegyi.com

« Terug